آموزش

اندروید چیست و تاریخچه آن

نمونه عکس از تاریخچه اندروید

فهرست عناوین

هر روز تکنولوژی پیشرفت می کنه و اسامی جدیدی به دایره لغات ما اضافه می شود اما معنای آنها رو می دونیم؟

قبل از اینکه بدانیم اندروید چیه باید بدانیم سیستم عامل چیه پس…

سیستم عامل چیست؟

سیستم عامل یا سامانهٔ عامل نرم‌افزار سیستمی ای است که مدیریت منابع رایانه را به عهده گرفته و بستری را فراهم می‌سازد که نرم‌افزار کاربردی اجرا شده و از خدمات آن استفاده کنند.

تعریف خودم: اگر سیستم عامل نباشد نمی توانیم از امکانات قطعات دیگر مثل cpu یا رم و… استفاده کرد

در صورتی دوست دارید بدانید cpu چیست روی همین متن کلیک کنید

توضیحات بیشتر

رد کردن توضیحات بیشتر

سیستم‌عامل جزء ضروری‌ترین نرم‌افزارهای یک سیستم رایانه‌ای است. سیستم‌عامل خدماتی به برنامه‌های کاربردی و کاربر ارائه می‌دهد. برنامه‌های کاربردی یا از طریق واسط‌های برنامه‌نویسی کاربردی یا از طرق فراخوانی‌های سیستم به این خدمات دسترسی دارند.

با فراخوانی این واسط‌ها، برنامه‌های کاربردی می‌توانند سرویسی را از سیستم‌عامل درخواست کنند، پارامترها را انتقال دهند، و پاسخ عملیات را دریافت کنند. ممکن است کاربران با بعضی انواع واسط کاربری نرم‌افزار مثل واسط خط فرمان یا یک واسط گرافیکی کاربر با سیستم‌عامل تعامل کنند.

اندروید چیست؟

اندروید یا Android یک سیستم‌عامل موبایل است که گوگل ان را توسعه داده است. اندروید بر پایهٔ نسخهٔ اصلاح شده‌ای از هسته لینوکس و دیگر نرم افزار های متن باز طراحی شده و نخست در دستگاه های تلفن همراه لمسی مانند تلفن هوشمند و تبلت استفاده شد،

سیستم عامل لینوکس شبیه ویندوز است. اما کاربران عادی از آن استفاده نمی کنند افرادی مثل هکر ها یا توسعه دهندگان بهره بیشتری از آن می ببرند

متن باز یعنی چه؟ منظور ان است که نرم افزار رایگان و همه می توانند با توجه به نیازشان ان را تغییر بدهند

اندروید از سال ۲۰۱۱ پرکاربردترین سیستم‌عامل موبایل و از سال ۲۰۱۳ پرکاربرد ترین سیستم عامل برای تبلت‌ ها بوده است. از سال ۲۰۱۷ نیز بیش از ۲ میلیارد کاربر فعال ماهانه داشته است.

اطلاعات اضافی:

اصلا قرار نبود اندروید برای سیستم عامل گوشی باشید می خواستند سیستم عاملی برای دوربین های عکاسی باشد

تاریخچه اندروید

در طی سال‌های متمادی شاهد عرضه‌ی نسخه های متعدد و متفاوتی از اندروید بوده‌ایم، ویرایش‌هایی از اندروید که توانستند برای مخاطبان خود راحتی را در یک قالب مدرن ایجاد کنند. کاری که باعث شده شاهد افزایش روز افزون مخاطبان این سیستم عامل محبوب باشیم.

امروزه شاهد فراگیری اندروید شده‌ایم، پس شاید بهتر باشد به تاریخچه‌ی آن به صورت مختصر سری بزنیم. با من در این مقاله همراه باشید تا تمامی نسخه‌های منتشر شده‌ی اندروید تا به حال را بررسی کنیم.

اندروید 1 و اندروید 1.1 – آغاز یک موفقیت بزرگ

در سال 2008 بود که برای اولین بار شاهد عرضه شدن اندروید به صورت جهانی برای عموم بودیم. نام مستعار اولین نسخه از اندروید یعنی اندروید 1، آلفا بود. در زمان معرفی اندروید یک شاهد استفاده از تمامی ابزار ها به صورت بیسیک یا ابتدایی بودیم،

برای مثال مجموعه ای از برنامه های گوگل از قبیل  نقشه، جی-میل و یوتیوب و  همچنین برنامه های دیگری مانند تقویم به صورت پیش فرض بر روی این نسخه نصب بودند. بعد از گذشت مدتی در تاریخ 9 فوریه 2009 شاهد عرضه نسخه‌ی بوز شده‌ی اندروید 1 بودیم . اندروید 1.1 یا همان اندروید بتا، تغییرات زیادی با نسخه‌ی اولیه نداشت. قابل توجه است که نسخه‌‌ های قدیمی اندروید حتی امکانات ساده‌ای مثل آپدیت کردن (به روز رسانی ) نرم افزار ها را نیز نداشتند.

اندروید 1.5 با نام مستعار کیک فنجانی (Cup cake)

لیست تغییرات:

با انتشار اندروید 1.5 در سال 2009 بود که ایده‌ای برای نامگذاری در ذهن مدیران این شرکت ایجاد شد و روند مشخصی را در دست گرفتند. بعد از این نسخه، بقیه نسخه‌های اندروید نیز، نام هایی از این قبیل داشتند.

کیبورد مجازی

کیک فنجانی قابلیت های جدید زیادی را ارائه می‌داد و البته مشکلات زیادی را که کاربران با آن دست و پنجه نرم می‌کردند، اصلاح کرد. از مهم ترین آن‌ها می‌توان به ایجاد کیبورد (صفحه کلید) روی صفحه نمایش گوشی اشاره کرد.

با توجه به این قابلیت دیگر نیازی به صفحه کلید فیزیکی روی گوشی نبود. اتفاقا در آن زمان گوشی‌های دکمه‌ای کم کم به پایان استفاده‌ی خود رسیده بودند و این کار کمک شایانی به سریع‌تر شدن این اتفاق کرد.

امکانات شخصی سازی

همچنین اندروید 1.5، ویجت یا ابزارک هایی برای شخصی سازی گوشی ارائه داد که در زمان خودش نوعی خلاقیت محسوب می‌شد.

اضافه شدن امکان فیلم برداری

همچنین در این نسخه اندروید بود که امکان فیلم برداری با استفاده از دوربین گوشی فراهم شد. یکی دیگر از قابلیت‌هایی که در این نسخه به اندروید اضافه شد اتصال خودکار بلوتوث به دستگاه های دیگر بود.

اندروید 1.6 با نام مستعار دونات (Donut)

لیست تغییرات:

در پاییز سال 2009 بود که این نسخه عرضه شد، نسخه‌ای که تغییرات جالبی را ارائه می‌داد، برای مثال این به مخاطبین اجازه تنظیم کیفیت و اندازه صفحه را می‌داد.

شبکه CDMA

این قابلیت یکی از مهم ترین قابلیت های اضافه شده به نسخه اندروید 1.6 بود که در نسخه‌های بعدی نیز مورد توجه قرار گرفت. یکی دیگر از نکات مهم درباره اندروید 1.6 اضافه شدن شبکه CDMA است.

این شبکه در واقع یک روش برای دستیابی به کانال‌های مشخص شده برای استفاده از رادیو و تلویزیون است.

شبکه CDMA استاندارد خاصی را برای استفاده از سیم کارت ارائه می‌دهد و هر اپراتوری ممکن است این روش یا روش دیگری را برای ارائه خدمات خود انتخاب نماید.

والا منم نفهمیدم چی بهش اضافه شد ولی خب انگار مفید بوده در آن زمان

اندروید 2.0 و اندروید 2.1 با نام مستعار شیرینی خامه ای (Eclair)

تغییرات

پس زمینه متحرک

در نسخه شیرینی خامه ای علاوه بر اینکه سرعت سخت افزاری افزایش یافته بود، رابط کاربری نیز تغییر یافته بود. در این نسخه پس زمینه متحرک (لایو والپیپر) به اندروید اضافه شده بود که در زمان خودش خلاقیت بزرگی محسوب می‌شد.

چند لمسی

ویژگی (multi touch) یا چند لمس همزمان، امکان فلاش برای دوربین و پشتیبانی از رزولوشن های بیشتر برای صفحه نمایش از قابلیت های مهم دیگر این نسخه از اندروید بود.

تبدیل گفتار به متن

در این نسخه اندروید، برای اولین بار شاهد قابلیت تبدیل گفتار به متن بودیم. در واقع می‌توان گفت بعد از این موضوع، اپل و گوگل وارد یک جنگ و رقابت واقعی با یکدیگر شدند تا بهترین‌ها را در این زمینه عرضه کنند.

اندروید 2.2 با نام مستعار بستنی ماستی (Froyo)

لیست تغییرات:

بهبود سرعت

تنها 4 ماه بعد گوگل اندروید 2.2 با نام بستنی ماستی را عرضه کرد. در این نسخه بیشتر تمرکز گوگل بر روی بهبود عملکرد این سیستم عامل بوده است به طوری که سرعت عملکرد سیستم 2 تا پنج برابر سریعتر است.

انتقال مخاطبین از طریق بلوتوث

از امکانات دیگر می توان انتقال لیست مخاطبین از طریق بلوتوث اشاره کرد.

امکان نصب برنامه های جانبی روی کارت حافظه

همچنین در این نسخه این امکان به وجود آمد که شما بتوانید برنامه های کاربردی خودتان را بر روی حافظه جانبی نصب نمایید و آن‌ها را بر روی گوشی خود اجرا نمایید.

اندروید 2.3 با نام مستعار شیرینی زنجبیلی (Gingerbread)

بجای اینکه 4 خط علکی حرف بزنیم بجاش ….

استفاده از فناوری NFC این در حالی است که با گذشت سال ها از عرضه این نسخه از اندروید، هنوز فناوری NFC چندان وارد زندگی مردم نشده است.

فناوری NFC چیست؟ یک نوع انتقال داده است که با سرعت بیشتری انجام می شود

اندروید 3.0 تا 3.2 با نام مستعار کندوی عسل (Honeycomb)

تغییرات:

در سال 2011 اندروید 3 عرضه شد یا همان کندوی عسل.

رابط کاربری برای تبلت

این نسخه از اندروید، به نمایش هر چه بیشتر صفحه نمایش تاکید داشت. در واقع هدف گوگل از عرضه این نسخه از اندروید، ارائه یک رابط کاربری مخصوص برای تبلت‌ ها بود.

می‌توان گفت که این نسخه اندروید راه را برای نسخه‌های دیگری مخصوص برای تبلت و صفحه‌ نمایش‌های بزرگ هموار کرد.

حذف دکمه های بیشتر

در این نسخه برای اولین بار دکمه های زیر صفحه نمایش، به صفحه نمایش منتقل شدند و دیگری نیازی به وجود دکمه‌های فیزیکی در زیر گوشی نبود. همچنین در این نسخه، قابلیت لیست برنامه‌ها اخیر اضافه شد که تحول عظیمی را در زمان خودش ایجاد کرد.

اندروید 4.0 با نام مستعار بستنی حصیری (Ice Cream Sandwich)

فقط ظاهر یا همون رابط کاربری تغییر کرد و چند تا تغییر که از دید کاربر مفهومی ندارد ولی مهم ترینش مدیریت راحت تر فایل های خود بود

نسخه 4.0 یا بستنی حصیری تلاش کرد تا مشکلات مربوط به نسخه کندوی عسل را حل کند.

برای اولین بار بر روی گلکسی نکسوس منتشر شد که محصول مشترک گوگل و سامسونگ بود. در این نسخه امکان استفاده از دکمه های مجازی موجود در صفحه نمایش به جای استفاده از دکمه های فیزیکی در زیر گوشی فراهم شد.

همچنین در بستنی حصیری، جهت راحت تر شدن کار، برای ارسال فایلی درون یک پوشه فقط کافی بود آن را نگه دارید و به سمت پوشه مد نظر بکشید و آن را رها کنید! البته این تمام ماجرا نیست و تغییراتی مهم دیگری نیز در جزئیات این سیستم عامل محبوب اعمال شده بود.

اندروید 4.1 تا 4.3 با نام مستعار آبنبات ژله ای (Jelly Bean)

بعد از عرضه‌ی نسخه هایی از اندروید که تمرکز خود را بر روی پرفورمنس گذاشته بودند.

پرفورمنس چیست؟ اگر کلمه رو به تنهایی جستجو کنید به معنای هنر اجرا است

اگه برنامه بیش از حد از منابع گوشی مثل باتری، اینترنت، حافظه و … استفاده کنه و یا هنگام کار کردن باهاش حس خوبی به کاربر منتقل نشه، احتمال پاک کردن نرم افزار توسط کاربر وجود داره پس باید محیط کاربری خوب باشه

در آبنبات ژله ای جستجوی صوتی توسعه یافت و در کل فرآیند جستجو کردن سریعتر و در قالبی مدرن تر ارائه شد. در واقع مطابق روند توسعه نسخه های قبلی، این نسخه نیز با هدف ارتقا و بهبود رابط کاربری ساخته شده بود.

اندروید 4.4 با نام مستعار شکلات کیت کت(KitKat)

رنگ‌های سبز و سیاه و آبی که در رابط کاربری استفاده شده بودند، کنار گذاشته شدند و جای خود با به رنگ های روشن تر دادند. ترکیب رنگ جدید به کار رفته در شکلات کیت کت، ظاهر مدرن تری به گوشی‌های اندرویدی می‌داد.

البته نام این نسخه کمی جنبه تبلیغاتی هم داشته؛ گوگل با نامگذاری این نسخه به اسم شکلات کیت کت به نوعی برای این شرکت شکلات سازی تبلیغ کرده و در ازای این تبلیغ، نام گوگل نیز بر روی محصولات این کارخانه درج شد.

این نسخه از اندروید نیز تغییرات مهمی داشته، از جمله تغییرات اندروید 4.4 می‌توان به اضافه شدن قابلیت مدیریت مصرف داده تلفن همراه، انتخاب پیشرفته فایل ها، دسترسی آسان تر به کل حافظه و بهبود آلارم و هشدار اشاره کرد.

اندروید 5.0 و اندروید 5.1 با نام مستعار آبنبات چوبی (Lollipop)

تغییرات:

  • از نو ساخت
  • تغییر ظاهر نوار اعلانات یا همون نوتیفیکشن

یادمه وقتی تبلت خودمو به اندروید 5 ارتقا دادم خیلی خوشحال بودم تغییر مهمی که از نظر من رخ داد به راحتی می شد از صفحه گوشی فیلم برداری کرد

در نسخه 5.0 اندروید، گوگل سیستم عامل اندروید را کوبید و مجدداً  از نو ساخت! استاندارد های امروزی اندروید را ارائه داد که ظاهر کاملا جدیدی را در اندروید ایجاد نمود.

نوار اعلانات در این نسخه به کلی تغییر کرد و قابلیت‌هایی مانند پیش بینی زمان اتمام شارژ باتری به اندروید اضافه شد.

اندروید 5.0 تغییراتی خیلی زیادی داشته که می‌توان به اضافه شدن:

قابلیت‌های جدید ، پشتیبانی از دو سیمکارت به طور پیش فرض، افزایش رزولوشن تصویر گوشی، جستجوی صوتی گوگل و اضافه شدن حالت اولویت دار برای مدیریت بهتر اعلانات اشاره کرد.

البته این تغییرات زیاد دردسرهایی هم به همراه داشتند که در نسخه‌های بعدی اندروید حل شدند.

اندروید 6.0 با نام مستعار مارشمالو (Marshmallow)

تغییرات نسخه مارشمالو جزئی بود و به همین دلیل گوگل تا پایان سال میلادی، بدون هیچ سر و صدایی این نسخه را از خط مقدم عقب نشاند. مهم ترین تغییر این نسخه هوشمندتر شدن محیط اندروید و اضافه شدن ویژگی ای به اسم جستجوی صفحه بود Now on Tap .یا همان جستجوی صفحه،

همچنین در بخش تنظیمات نیز در این نسخه تغییراتی ایجاد شد. برای مثال علاوه بر اینکه تنظیمات ساده تر و روان تر شد، امکاناتی از قبیل مدیریت مجوز های داده شده به اپلیکیشن‌ ها نیز به تنظیمات گوشی اضافه شده بود.

اینجا گوگل زیاد تغییر چندانی نداد فقط به منوی تنظیمات قابلیت جستجو اضافه کرد

اندروید 7.0 و 7.1 با نام مستعار نوقا (Nougat)

نسخه 7 اندروید که در سال 2016 معرفی شد، گوگل سعی کرده بود تا مشکلات نسخه قبلی را برطرف کند. علاوه بر این اضافه شدن امکان تقسیم صفحه نمایش یکی از مهم ترین ویژگی های نسخه نوقا بود. در این حالت شما می‌توانید به طور همزمان از دو اپلیکیشن استفاده کنید.

البته در کنار تغییرات اصلی تغییرات جزئی ای مانند دسته بندی اعلان‌ها، طراحی جدید بخش تنظیمات سریع و افزوده حالت شبانه نیز افزوده شد.

یکی دیگر از ویژگی‌های مهم این نسخه، اضافه شدن دستیار صوتی هوشمند google assistant است. این دستیار صوتی اکنون به یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های اندروید تبدیل شده که روز به روز هم در حال توسعه است.

وقتی دستیار گوگل برای فارسی نیست پس ارزشی نداره

اندروید 8.0 و 8.1 با نام مستعار اورئو (Oreo)

اندروید 8 در سال 2017 به طور رسمی معرفی و عرضه شد. نکات جالبی به این نسخه اندروید اضافه شده بود

مانند گزینه تعویق اعلان، اعلانات رنگارنگ، و سریعتر روشن شدن گوشی.

به هر حال نوکیا 106 زود تر روشن میشه

نسخه اورئو دارای قابلیت‌های قابل توجه دیگری نیز بود. یکی از اهداف مهم این نسخه، تمرکز بر روی هماهنگ سازی بیشتر اندروید و گوگل کروم بود تا کیفیت استفاده از کروم برای کاربران ارتقا یابد.

بقیه تغییرات این نسخه، تغییرات جزئی محسوب می‌شوند که در رابط کاربری و ویجت ها و در بقیه قسمت های اندروید 8 دیده می‌شدند.

اندروید 9 با نا مستعار پای (Pie)

اندروید 9 یا همان پای در سال 2018، عرضه شد. مهم ترین تغییر این نسخه از اندروید، حرکتی شدن دکمه‌های پایین صفحه است.

بدین ترتیب کلید های سه گانه جای خود را به یک آیکون داده‌اند و فقط در صورت نیاز می‌توانید آن‌ها را ظاهر نمایید.

در پای از سیستم‌های هوشمند تری استفاده شده است برای مثال در این نسخه برای مدیریت مصرف باتری از هوش مصنوعی استفاده می‌شود. بدین ترتیب اگر برنامه ای مصرف باتری زیادی داشته باشد، گوشی به شما اعلام می‌کند و از شما اجازه می‌گیرد تا آن برنامه را متوقف کند.

در این نسخه حریم خصوصی و امنیت گوشی نیز مورد توجه قرار گرفته است. برای مثال اگر یک اپلیکیشن بخواهد به تاریخچه تماس شما دسترسی پیدا کند، باید قبل از آن از شما مجوز لازم را بگیرد، در غیر این صورت اجازه استفاده از این اطلاعات را ندارد.

به نظرم بهترین قسمت اندروید همینه اجازه دادن دسترسی به بخش های متفاوت گوشی ولی نباید هنگام نصب دسترسی هایی که می خواد پاک کنه شاید همون لحظه منصرف شدم!

اندروید 10 با نام مستعار کیو (Q)

بالاخره اسم های شیرینی از روی سیستم عامل اندروید برداشته شد همون اول هم کسی به اسم شیرینی نمی شناخت

در سال 2019 اندروید 10 یا کیو معرفی شد. اندروید 10 تنظیمات جدیدی را ارائه می‌دهد که از آنها می‌توان به مدیریت بهتر مجوز های داده شده به اپلیکیشن ها (برنامه ها ) اشاره کرد. بدین ترتیب امنیت و حریم خصوصی شما ارتقا می‌یابد.

نرم افزار هایی  که می‌خواهند از داده های مکان مخاطبین استفاده کنند، حتما باید از طرف کاربر مجوز لازم را گرفته باشند. یکی از ویژگی‌های جالبی که در این نسخه به اندروید اضافه شده، امکان داشتن زیر نویس زنده است. به این ترتیب برای موسیقی، پادکست یا فیلمی که می‌بینید می‌توانید به طور همزمان زیر نویس پخش کنید.

برای فارسی که نداره پس به درد نمی خوره

این ویژگی ابتدا در گوشی های پیکسل که توسط خود گوگل عرضه می‌شوند، استفاده شد و بعد از آن به مرور زمان به گوشی‌های بیشتری راه پیدا کرد.

اندروید 11

اندروید 11 که در سپتامبر سال 2020 معرفی شد، یک به‌روزرسانی کاملا قابل توجه در تاریخ اندروید به حساب می آید! مهم ترین تغییرات این نسخه از اندروید حول مسائل مربوط به امنیت و حریم خصوصی است. در این نسخه اپلیکیشن ها باید مجوز های بیشتری از کاربران بگیرند که شامل اطلاعات مربوط به مکان، فعال بودن دوربین، میکروفون و موارد دیگری است.

برای برقراری امنیت بیشتر، اگر کاربر از برنامه ای به مدت چند ماه استفاده نکند، گوشی به صورت خودکار تمامی مجوز های مربوط به آن برنامه را لغو خواهد کرد مگر اینکه خود کاربر تصمیم بگیرد دوباره مجوز های لازم را به آن برنامه بدهد.

علاوه بر این، اندروید 11 به برنامه ها اجازه نمی‌دهد تا از وجود برنامه های دیگر نصب شده روی گوشی شما مطلع شود. این امکان قبلا وجود داشت و برنامه ها می‌توانستند از برنامه های دیگر شما مطلع شوند! این محدودیت برای اپلیکیشن ها می‌تواند امنیت کاربران اندروید را ارتقا دهد.

ی تغییر دیگه هم شنیدم به اسم سطل زباله یعنی وقتی فایل های خودمون پاک می کنیم میره داخل سطل زباله این قابلیت در اندروید های قبلی هم بود ولی ی چیز مثل سطل زباله ویندوز مد نظر است

اندروید 12

چند روزی است که گوگل اولین پیش نمایش اندروید ۱۲ را منتشر کرده و این فرصت برای همه فراهم شده تا این آپدیت جدید را بررسی کنند و نظرات خود را عنوان کنند. به نظر می‌رسد که اتفاق نظر کلی این است که اندروید ۱۲ ممکن است یکی از بزرگ‌ترین به‌روزرسانی ها در قلمرو اندروید باشد.

ممنون که تا اینجا مقاله با من همراه بودید، امیدوارم از خواندن مطلب لذت برده باشید.

2 نظر در “اندروید چیست و تاریخچه آن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *